Sådan benytter du krydderurter i maden

ANNONCE

Når nu bloggen hedder krydderurten.dk, så kan det være svært at komme udenom et indlæg med omkring krydderurter. Selvom vi har valgt den gyldne middelvej med en blog som omhandler bolig, mad og ALT muligt andet, så er navnet faktisk ikke opstået derfor.

Passionen for at lave mad er stor, og når det kommer til friske krydderurter, så er dette blot en af de områder, hvor det virkelig bliver fedt at lave mad. Har du endnu ikke fundet passionen for at lave mad med krydderurter, så kan dette blodindlæg hjælpe dig på vej.

Maden er altid bedre, når denne er korrekt krydret. Du vil nyde madlavning en hel del mere, når du har mestret de det grundlæggende omkring urter og krydderier. Maden smager bedre, lugte bedre, og imponere dine venner, familie, kollegaer og måske endda kæledyr.

I dette indlæg gennemgår vi en række af de urter (og andre krydderrier), som vi selv har vi vores køkken, og som du ligeså kan have fornøjelse af. Disse vil også blive opført i alfabetisk rækkefølge, så du kan finde det, du leder efter nemt!

Har forslag til måder at bruge en bestemt urt / krydderi eller en urt eller krydderi, der skal tilføjes? Fortæl os det i kommentarfeltet.

Grundlæggende omkring krydderurter

De fleste krydderurter kan findes tørret eller frisk og kan nemt bruges i begge udgaver – vi foretrækker dog personligt friske krydderurter. De dele af urterne du kan benytte er bladende og de grønnere dele af planten. Når det kommer til frø, bark, rødder osv., så anses disse normalt for krydderier (opdelingen er dog ikke altid lige til, da nogle planter er begge).

Friske krydderurter er fantastisk til garniturer og de giver god smag. De har store aromatiske kvaliteter og arbejde meget godt til stegning og sautering, eller til at hakke og blande i fødevarer som kartoffelmos (mums!).

Når det kommer til at anskaffe krydderurter, så kan disse enten købes friske eller plantes selv. Hvis du først er blevet bidt af benytte krydderurter i madlavningen, så vil du hurtigt overveje muligheden for at plante selv.

Tørrede urter er bedst, når de anvendes med olie, smør, fedt eller eventuelt vand – på denne måde kan de tilføre olien eller væsken deres egen ”smag”. Sørg for at knuse urter med fingrene, da dette nemmest frigiver smagen heri. Alternativt kan du knuse dem i en morter og evt. tilsætte en række forskellige krydderurter.

Ofte vil du opleve, at der skal benyttes flere urter, når en tørret urt benyttes. Dette sker da tørrede urter mister en betydelig mængde af power – især basilikum, oregano og salvie. Rosmarin og timian hold beholder denne bedre, og er herved ”nemmere” at benytte i tørret versioner. Dette er også endnu en god grund til, at du smage på din mad igennem tilberedningen.

Basilikum

Basilikum kan findes både frisk og tørret. Der er mange sorter, selvom det ofte er den samme type du finder i dagligvarebutikkerne i Danmark. Den danske basilikum er ofte en smule sød, og kan faktisk forekomme en smule minty hvis denne gnides imellem fingrene.

basilikum

Frisk basilikum er meget temperamentsfuld – når den er skåret fra planten, skal du være meget forsigtig i, hvordan du gemmer dette. Ofte kan du tage hele stilk af og gennem i en aflukket pose, og ellers kan de nemt fryses.

Mange har en tendens til at bruge tørret basilikum mere end frisk. Frisk basilikum kan være dyrt og kan være svært at holde i vinterhalvåret – dog er det den bedste løsning, da smagen er bedre og f.eks. pesto etc. ikke kan laves af tørret basilikum.

Basil går rigtig godt med tomater, milde oste og svinekød. Det er den primære ingrediens i pesto, og udbredt i Middelhavet og asiatisk madlavning. Det er meget godt hakkede og blandes i pasta med lidt smør. Basilikum komplimenterer ligeså peberfrugter og kartofler ganske pænt.

Basilikum = foretrækkes i friske udgaver, men kan benyttes tørret!

Laurbærblade

Kan findes frisk, men er mere almindeligt solgt tørret. Friske laurbærblade har en mere mild smag, og derfor kan man sjældent substituere frisk for tørret (og omvendt), uden at være forsigtig med opskriften. Smagen kan beskrives som lignende oregano, men mere skarp.

Laurbærblade

Laurbærblade bruges oftest i supper og gryderetter, og normalt anvendes til at give smag til braiseret kød. Laurbærblade kan også findes i bouquet garni.

Laurbærblade er en integreret bestanddel i det cubanske- og franske køkken. De er også fremragende til brug i bønne supper. I Danmakr benyttes laurabærblade ofte i gryderetter. Bare husk at fjerne laurbærblad når maden serveres, da disse til forskel fra mange andre krydderurter, ikke skal spises, men blot afgiver smag (de smager forfærdeligt).

Laurbærblade = benyttes i tørret udgave!

Chili

Chili kommer i mange udgaver, hvor du både kan få hele chili i tørret og frisk udgave. Herudover kan du i mange dagligvarebutikker finde disse i tørret og stødt udgave, hvor det f.eks. går under navnet Cayennepeber.

Chilifrugter

Der er meget forskel på de enkelte udgaver, men som udgangspunkt bringer Cayennepeber mere varme til maden end smag. Det er nemmere at få en ”rigtig” chili-smag igennem frisk chili.

Det gode ved chili er at planterne er nemme at håndtere, og du kan lade chilifrugterne hænge derpå i lang tid, for på denne måde at holde dem friske. Så snart de begynder at ”krympe”, kan de nemt tørres.

Chili egner sig godt til mange former for mad, men især i pasta, pastasauce, grønsager og gryderetter.

Chilifrugt = foretrækkes i friske udgaver, men kan benyttes tørret!

Kanel

Kanel kan findes i rullet bark (kanelstænger!) eller stødt. Ofte har den almindelige dansker den stødte udgave, men kanelstænger har mere smag og er nemt at benytte i madlavningen

kanel træ

Kanel er sød og krydret og yderst aromatisk. Det kan anvendes i krydrede og søde retter.

Kanel går godt med æbler, oksekød, chokolade, karryretter, gryderetter og krydrede retter. Kanel kan nemt benyttes med kikærter og gulerødder. I Danmark benyttes det ofte i bagning eller te/kaffe, men kan nemt benyttes i mad med gode resultater.

Dill

Dill er bedst når det er frisk. Dill skal spises direkte fra planten (og det smager godt), og mister meget af sin smag når dette bliver tørre. Det er lidt ligesom krydret persille, og giver er virkelig god aromatisk smagsoplevelse.

Dill

Tørret er ikke dårligt, men ikke nær så velsmagende. Dild går godt med citron, fisk, eddike og kartofler. Derfor benyttes det ofte i sommerlige retter, men kan også tilbringe smag til f.eks. vinterens fisk.

Ingefærd

Ingefær kan findes frisk i rodeformn form eller stødt og tørret. Du kan ved lejlighed købe det revet eller hakket i små krukker. Herudover fås det også syltet, og der er således tale om mange forskellige muligheder for anvendelse.

Ingefærd

Ingefær er varm, sød og lemony. Når denne er frisk er den meget fiberholdigt. Ligesom de fleste af de sødere urter og krydderier, kan det bruges i søde og krydrede retter. Herudover har ingefærd også en række sunde egenskaber, hvilket gør det yderst godt i presset/revet format som en lille drink.

I Danmark benyttes ingefærd ofte i f.eks. kødrette og gryderetter, og findes ofte benyttet når der f.eks. anvendes karry. Dog kan det sagtens benyttes i søde retter og til bagning, hvor det ofte ses benyttet i lande som Indien og Thailand.